در این مقاله می خوانید
معرفی بیت کوین
رابطه بیت کوین و برق
بیت کوین نوعی ارز دیجیتالی است که تحت مدیریت هیچ فرد یا ارگان خاصی نبوده و همین خاصیت غیرمتمرکز بودن و غیر وابسته بودن آن سبب افزایش محبوبیت آن گردیده است. بیت کوین در سال ۲۰۰۹ و توسط فردی به نام ساتوشی ناکاموتو، که هویت او ناشناس است، ایجاد گردید و به عنوان اولین پول بی پشتوانه شناخته شد و امروزه نیز در بین ترزهای دیجیتال مقام اول را در میزان ارزش دارد.
بیت کوین بر خلاف پولهای امروزی که عرضه و توزیع آنها در اختیار دولتهاست، در کنترل هیچ فرد، گروه و یا سازمان خاصی نیست. افرادی که وارد شبکه این ارز دیجیتال میشوند، باید قوانین مربوط به شبکه را بپذیرند. این قوانین به صورت کدهای برنامهنویسی است که در اینترنت توسط همه قابل مشاهده است.
قیمت بیت کوین در اوایل ورود آن به حوزه ارزها دیجیتال به سختی به ۱ دلار رسید، اما بعدها و در سال ۲۰۱۳ قیمت این ارز دیجیتال در بازهای کوتاه به ۱۲۴۲ دلار رسید. همین افزایش قیمت سبب گشت که سرمایهگذاران بسیاری اقدام به خرید بیت کوین نمایند. البته این رشد قیمتی بیت کوین دوام چندانی نداشت و قیمت این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۴، به دلیل ممنوعیت تجارت با رمزارزها در کشور چین، با سیری نزولی همراه شد و به ۱۹۸ دلار رسید. هم اکنون در سال 2020 قیمت بیت کوین حدود 34 هزار دلار می باشد. قیمتی باورنکردنی برای ارز دیجیتالی که حتی به عنوان پول قانونی هیچ کشوری نیز شناخته نمیشود.
بیتکوین شبکهای از کامپیوترها و دستگاههایی است که در سرتاسر دنیا وجود دارد و اصطلاحا به نام ماینر یا استخراجکننده شناخته میشوند و تأیید تراکنشها و ایجاد بیتکوین جدید بر عهده ماینرها یا همان استخراج کنندگان بیتکوین می باشد.این ماینرها شبکه بیتکوین را پایدار نگه می دارند و دستگاههای آنها برای کار کردن، برق زیادی مصرف میکنند، اما دلیلی ماینرها مبالغ زیادی برای خرید دستگاههای استخراج بیتکوین و برق هزینه می کنند فقط کسب درآمد می باشد. استخراج بیتکوین یک صنعت چندمیلیارد دلاری در جهان به حساب می آید. با رشد قیمت بیتکوین در سالهای اخیر، افراد زیادی برای استخراج ارز هجوم آوردهاند. در ایران نیز به دلیل قیمت پایین برق، هزینه استخراج بیتکوین کمتر از برخی کشورهای دنیاست. به همین خاطر در مدتی محدود، مزارع استخراج بیتکوین زیادی با برق کشاورزی، برق صنعتی ایجاد شده است.
یکی از کلیدهای کمبود ناگهانی گاز حتی برای تولید برق مورد نیاز معابر عمومی تهران را میتوان در افزایش ناگهانی ارزش بیت کوین جستجو کرد. این ادعا را نمیتوان پذیرفت، اما کارشناسان معتقدند کارگاههایی به شکل غیرمجاز نسبت به زراعت بیت کوین اقدام کردهاند که برق بسیاری مصرف میکنند و اخیرا وزارت نیرو اعلام کرده ۳۰۰ مگاوات از این کارگاههای غیرقانونی کشف شدهاند و روند کشف این کارگاه ها ادامه دارد. وجود این کارگاههای غیرمجاز نگرانکننده است، به این دلیل که تولید هر بیت کوین معادل مصرف سالانه ۲۴ خانه در تهران برق مصرف میکند.
رابطه بیت کوین و برق
مهم ترین مولفه در استخراج بیتکوین دسترسی داشتن به برق است. دستگاههای ماینر به صورت شبانهروزی روشن هستند و بنابراین، به طور مداوم برق مصرف میکنند. از سوی دیگر، به دلیل محاسبات زیادی که انجام میدهند به سرعت گرم میشوند. برای جلوگیری از گرم شدن این دستگاهها، معمولا فنهایی به صورت توکار برای آنها وجود دارد. در عین حال، در مقیاس بالا، معمولا فنهای داخلی دستگاهها پاسخگو نیست و از سیستمهای خنک کننده دیگری نیز برای خنکسازی محیط و به طبع دستگاههای استخراج استفاده میشود که این امر مستلزم برق مصرفی بالا می باشد.
هم دستگاه استخراج و هم خنک کنندههای خارجی احتمالی که مورد استفاده قرار میگیرند، مصرف برق دارند. مصرف برق برای تعداد انگشتشمار دستگاه کمتر و برای تعداد زیاد از دستگاهها مصرف برق بسیار بیشتر است. میزان مصرف برق دستگاههای گوناگون متفاوت است. برای اطلاع از میزان مصرف برق هر دستگاه باید راهنما و اطلاعات آن دستگاه را مطالعه کرد. یک مولفه مهم در خرید دستگاه استخراج بیت کوین و محاسبه سودآور بودن یا نبودن استخراج بیت کوین میزان مصرف برق دستگاهها و قیمت برق به ازای هر کیلووات مصرف در مقیاس کوچک و هر مگاوات مصرف در مقیاس بزرگ است.
پیشتر، برق در کشور ایران بر سه قسم برق خانگی، صنعتی و کشاورزی بود. ولیکن پس از رسمی و قانونی شدن صنعت ماینینگ، نوع دیگری از برق تحت عنوان برق ماینینگ نیز معرفی شد که تعرفه آن با دیگر انواع برق متفاوت است. بنابراین با اعلام وزارت نیرو، استخراج رمزارز تنها با داشتن مجوزهای رسمی که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر میشود امکانپذیر است. تعرفه برق مصرفی برای استخراج بیت کوین بر اساس تعرفه ویژه این صنعت محاسبه میشود.
ذکر این نکته لازم است که برخی از مزارع استخراج بیتکوین از دیگر حاملهای انرژی و به طور خاص گاز برای تامین برق خود استفاده میکنند. از این رو، نیاز به انشعاب اختصاصی برق ندارند و صرفا باید مراحل مربوط به تامین برق با استفاده از گاز را طی کنند. لذا در محاسبات نیز هزینه گاز و دیگر فعالیتهای مربوط به تبدیل آن به برق محاسبه میشود.
میزان برق مصرفی دستگاههای استخراج گوناگون متفاوت است. میزان برق مصرفی یک دستگاه در دفترچه و همچنین، روی برچسب انرژی آن نوشته شده است. در عین حال، بسته به تعداد دستگاهی که فرد در حال استخراج با آن است، مجموع برق مصرفی شامل برق مصرفی خنککنندهها و دیگر موارد (مانند اتاق مانیتورینگ) متفاوت خواهد بود.
امیدواریم از این مقاله بهره برده باشید.